HMS Barque Endeavour träskeppsmodell

HMS Barque Endeavour träskeppsmodell

Information HMS Barque Endeavour

Denna modell är 32 tum lång, 7 tum bred och 35 tum hög.

Denna handgjorda, mycket detaljerade, museala skeppsmodell är byggd på expertnivå, skeppsmodellen HMS Endeavour är helt ny, färdigmonterad och redo för uppvisning (inte en byggmodell). Skrovet är uppbyggt av många små bitar av exotiskt, tropiskt trä. Den höga fartygsmodellen är byggd i en exakt skala, precis som den ursprungliga HMS Endeavour, med många utsökta detaljer. Uppgiften krävde skickliga hantverkare hundratals timmar att utföra. Ombord på HMS Endeavour (även känd som HM Bark Endeavour) 1768 seglade löjtnant James Cook, Royal Navy på en resa av utforskning och vetenskaplig undersökningar och genom sina resor anses Cook vara en av de största upptäcktsresandena i historien.

Historisk anteckning

1770 nådde Cook Nya Zeeland där han reste runt och kartlade de norra och södra öarna innan han fortsatte västerut. I april såg han Australiens östkust och seglade norrut längs kusten innan han ankrade i det han kallade Botany Bay. Han fortsatte sedan norrut till Cape York och vidare till Jakarta och Indonesien. Under en fyra månader lång resa längs kusten kartlade Cook kusten från Victoria till Queensland och proklamerade den östra delen av kontinenten för Storbritannien.

Cook var den första personen som exakt kartlade en betydande del av Australiens kustlinje och fixerade kontinenten i förhållande till kända vatten. Hans utforskningar av Australien följdes upp inom några år av en brittisk expedition för att bosätta den ”nya” kontinenten. Därför anses Cook vara en viktig figur i Australiens moderna historia. Många platser i Australien, särskilt på den östra australiensiska kusten och Nya Zeeland, har fått sitt namn efter honom eller hans fartyg, och många av de namn han gav till delar av den australiska östkusten 1770 används fortfarande (t.ex. Cape Tribulation och Botany Bay).

Cooks resor 1768-1771 i HMS Endeavour anses också vara av allmän historisk betydelse på grund av dess stora bidrag till världens kunskap om sjömanskap och navigering, samt geografi. På sina resor blev Cook den förste kaptenen att beräkna sin longitudinella position med noggrannhet, med hjälp av en komplex matematisk formel utvecklad på 1760-talet. Han var också den förste att avsevärt minska problemet med skörbjugg bland sin besättning, ett allvarligt tillstånd, ibland med dödlig utgång, som var beroende på kostbrist under långa resor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *