Lättlagat och välsmakande till sjöss
  • Fri frakt över 500 kr
  • Delbetalning
  • 2-5 Dagars leverans
Priser inkl. moms

Matinspiration

Till bords, till sjöss

Nedan presenterar vi två av våra favoritkokböcker om matlivet i skärgården. Vi vill även bjuda på våra personliga receptfavoriter som passar både på långa och korta selatser. Smaklig spis!

Matbok från svenska högarna 
a
v Sarah Anderin och Per Ranung

En kokbok och en spännande skildring av livet på en av Sveriges mest isolerade ögrupper. Sarah Anderin arbetar som tillsynsman för Skärgårdsstiftelsen och bor med sin familj på Svenska Högarna som ligger längst ut i Stockholms skärgård. Med långa avstånd till till närmaste matbutik har Sarah blivit mästare på att planera matinköp, improvisera och ta vara på allt som växer i trädgårdslandet. Maten i denna inspirerande kokbok följer årstidens rytm och är präglad av skärgårdens råvaror och möjligheter.

Läs mer om Matbok från svenska högarna här >>

Skärgårdssommar
av Viveca Sten.

Skärgårdsommar är en fantastisk matbok som samtidigt är en berättelse om livet i havsbandet, kort och gott en upplevelsebok fylld av klippor, friska vindar och öppet hav. Här tas läsaren med till ytterskärgårdens vackraste öar där vi möter spännande människor som alla har gemensamt att de älskar mat. Med värme och nyfikenhet skildrar Viveca Sten öbornas tillvaro på utskären – samtidigt som deras kokkonst avnjutes. Det är en rik och varierad kost som står på menyn, till exempel primörer med smaksatt smör, tryffelbakade svartrötter med lins- och äppelsallad och älgfärsbiffar, pinnbröd och gubbröra.

Den röda tråden i berättelsen är ön Sandhamn, den ö där Viveca Sten själv har tillbringat varje sommar sedan hon var liten. Det bjuds på klassiskt fikabord med bland annat nötbanankaka, blåbärsbullar och chokladpunschrulle. Boken avslutas med en traditionell kräftskiva på bryggan.

Läs mer om Skärgårdssommar här >>

Mat till sjöss

Ingenstans smakar väl maten så gott som när man är ute till sjöss. På långa seglatser får man hålla till godo med mat som tål att förvaras länge, inte sällan konserver och andra stapelvaror då kylutrymmena inte alla gånger är de största. Gott utan att krångla till det är ledorden när vi ställer oss i köket. Här bjuder vi på tre snabba luncher om fiskelyckan inte är god eller om du är långt från land och möjligheterna att köpa färsk mat är små.

Pasta puttanesca

4 port. En rätt baserat på torrvaror och konserver som passar lika bra för långseglatser som för sommarstugor med små kylmöjligheter. Rätten kan med fördel göras vegetarisk eller anpassas till lågkolhydratalternativ.

3 vitlöksklyftor
En rejäl skvätt olivolja
1 tsk torkad chilifrukt
1 dl burk (ca 300 g) oliver, gärna Kalamata
1 burk coctailtomater
10 sardellfiléer (tärnad, stekt haloumi för vegetariskt alternativ)
500 g pasta (strimlad, smörstekt vitkål för lågkolhydrat-alternativ)

Finhacka vitlök och chili och stek kryddorna i olja. Tillsätt tomaterna och låt puttra under lock i minst 30 minuter. Tillsätt hackade oliver, sardeller och servera med nykokt pasta. Har man tur stöter man på vildväxande skärgårdsgräslök som passar fint att klippa över rätten.

Makrillsmörgås

2 port. Makrill och ägg innehåller mycket protein som håller dig mätt länge, vare sig du vaknar upp sent till en enkel brunch eller väljer att äta smörgåsen som en lättare lunch. Serveras med fördel ihop med en grön sallad.

1 - 2 burkar makrill i tomatsås
2 rejäla bitar hårt bröd alt. 2 skivor surdegsbröd
4 -5 ägg
2 - 3 msk smör
Salt, svartpeppar

Smält smöret i en stekpanna på låg temperatur. Knäck i  äggen och rör dessa långsamt på svag värme i det smälta smöret. Gör man äggröra på det här viset blir den riktigt krämig. Fördela äggröran på det smörade brödet. Mosa makrillen innan du toppar äggröran med fisken. Salta och peppra.

Saras musslor med tzatziki och tomatsallad

4 port. En favorit för oss som älskar skaldjur! 

Tzatziki
4 dl turkisk youghurt

3 dl råriven gurka

2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
0,5 tsk italiensk salladskrydda

Krama ur den rivna gurkan med handen. Pressa sedan ner vitlöken i turkisk youghurt och blanda i den urpressade gurkan samt olivoljan. Låt stå kallt ett par timmar så att smakerna fördelar sig.

Tomatsallad
4 hackade tomater
½ finhackad rödlök

Hacka tomater och lök fint, blanda ihop. Vänd sedan ner nedanstående dressing i salladen.

Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
½ tsk italiensk salladskrydda
Salt, peppar

Blanda alla ingredienser.

Panerade musslor
1 burk konserverade musslor
0,75 dl vetemjöl
En rejäl klick smör eller olja

Häll ut musselspadet. Vänd musslorna i mjölet och stek på medelstark värme. Servera med tomatsallad, tzatziki och vitlöksbröd.