' Skovård RM Williams - Handla online på www.sealife.se
  • Fri frakt och fri retur i butik
  • Delbetalning
  • Snabba leveranser
 
Priser inkl. moms

Skovård för R.M. Williams

  

 

Skor som R.M. Williams blir snabbt dina favoritskor på hösten och vintern, de formar sig efter dina fötter och blir mjuka som mockasiner.

Men man skall inte använda sina favoriter varje dag! Det finns porer i skinnet som suger upp fukten som kommer från dina fötter. Om du använder dina favoriter varje dag blir tillslut skinnet mättat och fuktigt skinn slits mycket snabbare än torrt. Saltet i fukten från dina fötter driver ut garvsyran från skinnet i skon och resultatet blir att skinnet torkar ut och tappar sin andasfunktion och mjukhet. Det kan till och med gå pass långt att skinnet kan spricka.

För att förlänga livstiden på dina skinnskor skall man låta de vila upp till två dygn med skoblock då och då. Du ökar livslängden på dina skor samt gör att de bibehåller formen. Skoblocket hjälper till att suga upp fukten från skorna. Ett skoblock av opolerat cederträ är att föredra, då det är ett fett träslag med en härlig doft och antibakteriella egenskaper.

 

Uppfräschning av skor i läder

Du behöver:

Skoborste (gärna i hästhår, tagel)

Skokräm i skons kulör (utan silikon)

 

1. Borsta av grovt smuts från skorna, gärna med en skoborste av hästhår, var noga med rengöringen runt sulan. Allt gammalt smuts ska bort! Med en mjuk fuktad trasa kan du avlägsna smuts som sitter hårt.

2. Applicera skokräm på skon. Använd inte en skokräm som innehåller silikon de torkar ut lädret och förkortar livslängden på dina skor. Välj en skokräm med samma kulör som din sko så återfår din sko sin ursprungliga färg.

3. Applicera skokrämen med små cirkulerande rörelser tunt med en bomullstrasa över hela skon. Arbeta in krämen i lädret.

4. Låt skon nu vila i 15 minuter.

5. Nu borstar du bort överflödig kräm med en skoborste och polerar upp en glans.

6. Använd långa snabba bestämda rörelser över skon.

7. Om skon behöver ytterligare glans kan du upprepa behandlingen och lägga på ett lager skokräm till.

 

Årlig grovrengöring eller före vinter/sommarförvaring.

Har du ett par skor som har åtskilliga lager av skokräm innehållande silikon eller som är väldigt försummade så krävs det lite mer jobb.

 

Du behöver:

Galltvål

Mjuk tvättsvamp

Skoblock/tidningspapper

Återfuktningskräm (finns hos välsorterade skomakare)

Skokräm i skons kulör (utan silikon)

Skoborste

Polish

 

1. Borsta av grovt smuts från skorna, gärna med en skoborste av hästhår, var noga med rengöringen runt sulan. Allt gammalt smuts ska bort! En mjuk fuktad trasa kan du avlägsna smuts som sitter hårt.

2. Blöt tvättsvampen och gnid den mot galltvållen. Jobba upp ett lödder med svampen mot lädret. Du skall kunna se hur smutsen lossar från skinnet. Rengör skorna med svampen tills all smuts är borta!

3. När all gammal skokräm är borta så skall skorna torka. Använd skoblock eller tidningspapper i skon under torktiden. Torktiden varierar beroende på sko typ, men räkna med 12-24 timmar.

4. Återfukta dina skor när lädret är helt torrt.

5. Applicera tunt lager fuktkräm med en bomullstrasa på lädret. Om lädret är väldigt torrt kan du applicera fler lager av fuktkräm men låt skon vila 15 min mellan lagren. Tänk på att inte ta för mycket kräm, tunna lager.

6. Applicera sko kräm på skon. Använd inte en skokräm som innehåller silikon de torkar ut lädret och förkortar livslängden på dina skor. Välj en skokräm med samma kulör som din sko så återfår din sko sin ursprungliga färg.

7. Applicera skokrämen med små cirkulerande rörelser tunt med en bomullstrasa över hela skon. Arbeta in krämen i lädret.

8. Låt skon nu vila i 15 minuter.

9. Nu borstar du bort överflödig kräm med en skoborste och polerar upp en glans.

10. Använd långa snabba bestämda rörelser över skon.

11. Om skon behöver ytterligare glans kan du upprepa behandlingen och lägga på ett lager skokräm till.

 

Polish

Vill du att dina skor skall skina som om de vore nya? Applicera polish. Men var aktsam! Lägger man på för mycket polish så tappar lädret sin andningsförmåga eftersom porerna då blir tilltäppta.

Du behöver:

Skopolish av god kvalitet

1. Gnugga in en liten klick av polishen med en lätt fuktad bomullstrasa med små rörelser, fukta trasan och ta mer polish. Fortsätt med detta över hela skon. Låt sedan skon vila i några minuter.

2. Putsa upp polishen med en mjuk skoborste eller putsvante.

Ett lager polish brukar vara nog.

 

Kom ihåg att låta dina skor vila, de jobbar inte fem dagar i veckan! Och de älskar skoblock!

Välkommen åter!