' Guide till rätt flytväst, storlek & användningsområden - Nautiska.se
  • Fri frakt och fri retur i butik
  • Delbetalning
  • Snabba leveranser
 
Priser inkl. moms

Välj rätt flytväst på Nautiska

Nu när sommaren och semestertiderna är här och det är dags att bege sig ut på sjön för många, är det också dags att se över säkerheten och införskaffa eller uppgradera din och båtens besättning med bekväma och säkra flytvästar!
Att ha en väl fungerande flytväst är därför mycket viktigt att checka av på listan innan du ger dig ut och vistas på sjön eller runtomkring.
Trots att det inte finns någon lag på flytväst i Sverige till sjöss kan detta faktiskt rädda liv och underlätta för en avkopplad livsstil till sjöss och livet däromkring.

Vi på Sea Life har västar för kajakpaddling, vattensport, fisketuren eller strandleken.

Att tänka på:

Börja med att utgå från dig själv. Behöver du mer flythjälp för att du inte kan simma rekommenderas räddningsvästar som lämplig modell (100 Newton) dessa finns för barn från 3 kg upp till vuxna på över 100 kg. Vill du ha både rörelsefrihet, extra flytkraft och hjälp att vändas till ryggläge om du hamnar i vattnet så är ett alternativ om uppblåsbara räddningsvästar (150 Newton) att starkt föredra.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Olika Newtonklass av flytvästar och flytkläder:

50 Newton:  Flytkläder och flytvästar som håller en person flytande med en god marginal men kräver simkunnighet eftersom flytvästar inom denna kategori inte hjälper användaren till ryggläge i vattnet. Här finns modeller för en simkunnig person från 25 kg och uppåt.

100 Newton: Räddningsvästar i 100 Newton-klassen har oftast flytkraften koncentrerad framtill på västen, och har generellt sätt en stor och skyddande krage. Modeller i den här klassen hjälper en person som hamnat i vattnet till ryggläge. 100 Newton-västar är lämpliga för både simkunniga personer som icke simkunniga.

150 Newrton: Uppblåsbara räddningsvästar som när de är uppblåsta har en god vändningsförmåga. Dessa modeller finns med automatisk eller manuell gasuppblåsning(med hjälp utav gaspatroner som finns i västen) Uppblåsbara räddningsvästar erbjuder i ouppblåst form inte någon bärförmåga. Finns för personer från 40 kg och uppåt.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vilken storlek skall man välja?

En flytväst skall passa! Tänk på att den skall sitta stadigt, men bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Detta är faktiskt viktigare än att det står exakt rätt vikt på etiketten.

Barn skall dessutom aldrig ha västar att växa i.

Nedan reder vi på Sea Life ut de olika begreppen och typerna av flytväst som finns att tillgå på marknaden.

UPPBLÅSBARA FLYTVÄSTAR

Uppblåsbara västar:

För olika såkallade uppblåsbara flytvästar finns olika underkategorier såsom ”race” ”comfort” och ”allround” lite beroende på syfte och användningsområde. Det som skiljer dessa olika åt är detaljer som passform, utförande, livvästljus och huruvida de olika modellerna är godkända för exempelvis havskapsegling.

De uppblåsbara västarna är både smidiga och har en stor lyftkraft samt är tillverkade för att vända en person som hamnat i vattnet. Dessa kommer med antingen manuell eller automatisk uppblåsning. Funktionen består utav en inbyggd kolsyrepatron, den automatiska varianten har en sensor som aktiverar gasuppblåsningen direkt när västen kommer i kontakt med vatten. På alla uppblåsbara modeller måste denna patron bytas ut med jämna mellanrum – oavsett ifall de utlösts eller ej. En vanlig tumregel är vartannat år, men vi rekommenderar att man gör detta varje år(ungefär som man besiktigar sin cykel/skidutrustning inför aktuell säsong) för att vara riktigt trygg.

Du kan alltid vända dig till oss om du har några frågor som rör din flytväst eller tillbehör.

RÄDDNINGSVÄSTAR

Räddningsväst:

Modeller som tillhör och är klassade som räddningsvästar är sådana som innehar säkerhetsklass 100 Newton och innebär att dessa, förutom att den håller personen flytande också hjälper till att vända en person till ryggläge om man hamnar i vattnet. Alltså rekommenderas räddningsvästar till icke simkunniga personer för högsta möjliga säkerhet.

ALLROUNDFLYTVÄSTAR

Allroundvästar:

Precis som namnet antyder är den här sortens flytvästar bra till det mesta inom sjölivet. Dessa modeller kännetecknas främst av att de är snabbtorkande, lätta och bekväma att bära. Klassade som 50 Newton, vilket kräver en simkunnighet hos bäraren.

aktivitstsflytväst

Aktivitetsvästar:

Den här kategorin av västar vänder sig främst till dig som åker vattenskoter, tävlingsseglar eller på annat sätt vattensportar och där det är viktigt att ha en flytväst som sitter ordentligt på och såklart är anpassad för den aktiviteten som skall utföras. Till den här kategorin är 50 Newton vanligt som ser till att hålla dig flytande i vattnet och kräver en simkunnighet hos bäraren.

HUNDFLYTVÄSTAR

Hund & kattflytvästar:

Självklart skall människans bästa vän kunna njuta lika mycket av sjön som husse och matte. På Sea Life har vi valt ut modeller och olika viktklasser av bekväma hundflytvästar som alla har en god flytförmåga och kraftiga remmar som är praktiska att lyfta ombord ditt husdjur från vatten, brygga eller klippa.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Förvaring av din flytväst:

När flytvästen inte är i bruk så är det viktigt att förvara den på en torr plats, gärna upphängd. Efter att västen har används är det lika viktigt att torka av den från smuts och gärna lätt spola av den innan förvaring för en ökad livslängd.

Hur gammal får en flytväst vara?

Det finns generellt sätt egentligen inga bäst-före-datum på flytvästar. Däremot betyder det inte att man skall kränga på sig den riktigt gamla urblekta flytvästen som hängt i sommarstugan sedan trettio år tillbaka! Vår tumregel är – om en flytväst är mer än tio år gammal så skall man nog fundera på om man skall införskaffa en ny modell. Tänk på att det har med din säkerhet till sjöss att göra och en smidig investering.

FLYTVÄST TILL PADDLING

Rätt flytväst till paddel & kajakturen!

Det finns flera olika typer av flytvästar till användning vid kajakpaddling, det som är gemensamt med de allra flesta är att de sitter tight med en stor rörelsefrihet. Det är viktigt att västen inte hindrar överkroppens rotation som är viktig för att ge dig som paddlare en effektiv framåtpaddling. Det är viktigt att flytvästen sitter bekvämt och att den inte begränsar dig i din paddling, en paddelflytväst skiljer sig mot andra flytvästar genom att vara kortare skuren för att ge dig så stor rörlighet som möjligt.

Om du däremot skall ut på en längre havspaddling, så är det lämpligt att ha en flytväst som har tillgång till fickor så att du kan förvara viktiga tillbehör som kan behövas under din paddeltur.

Till vår avdelning för flytvästar >>

Till vårt seglarmode>>