Att välja modellfartyg

Om

Bästa blivande skeppsbyggare,

Välkommen! Om du läser det här är det förmodligen för att du är redo att börja bygga din första fartygsmodell. Men innan du gör det, låt mig dela följande med dig.

Människor som är ivriga att bygga en första fartygsmodell attraheras av hobbyn av olika anledningar. Kanske är du hänförd av en fantastisk modell av USS Constitution eller HMS Victory. Kanske har du en älskad släkting som var modellbyggare. Eller så kan det vara så att du bara har en förkärlek till havet, även om du aldrig har varit ute på något större än en roddbåt.

Vi kom alla in i hobbyn med liknande motiv. De av oss som har hållit på med det här ett tag älskar inte bara hobbyn, utan älskar också att förmedla vår erfarenhet till nya modellbyggare. Det är en speciell njutning att se en ny modellbyggare att ta sig genom glädjen och sorgerna (och de tråkiga delarna) med att bygga en fartygsmodell, men till slut, framgångsrikt ha byggt en färdig modell att vara stolt över.

Tyvärr visar det sig att många av de ivriga nya modellbyggarna ger upp. Det finns många anledningar till att en nybörjare kan ge upp. Att bygga en snygg fartygsmodell kräver inlärning av många nya färdigheter, en inte obetydlig uthållighet och vanligtvis en betydande tidsinvestering. Vissa nya modellbyggare blir uttråkade, andra blir överväldigade, och för vissa så kommer annat i vägen som karriärbyten, spädbarn, plötsliga sjukdomar – det är livets grejer vi alla måste ta itu med ibland. Vi förstår att dessa saker händer. Vi förstår.

Det här är dock skrivet för en viss typ av förstagångsbyggare: modellbyggaren som tar på sig mer skepp än de kan hantera. Tyvärr är den här typen av modellbyggande alltför vanlig. Förhäxad av ett stort segelfartyg, så tror den här typen av nybörjare att de kan hoppa direkt in och själv bygga något liknande.

Tillåt mig att använda en analogi. Jag är ingen pilot, men jag älskar gamla krigsplan. Anta att jag går på en flygshow, och efter att ha blivit imponerad av skådespelet, bestämmer jag mig för att gå ut och köpa en P-51 och ta henne upp för några häftiga manövrar. Allt utan någon som helst tidigare flygerfarenhet, märk väl. Jag behöver nog inte berätta hur den första flygturen kommer att sluta.

Tyvärr så har många av nykomlingarna till den här hobbyn en liknande erfarenhet av modellfartyg. De kommer fulla av beslutsamhet, övertygade om att de kan bygga en USS Constitution eller HMS Victory. I de flesta fall slutar det dock på samma sätt med dessa nybörjare som för den övernitiska nya P-51-ägaren. Tja, till skillnad från amatörpiloten så lever förmodligen de blivande modellbyggarna fortfarande, men deras drömmar om att bygga modellfartyg har verkligen dött.

Låt mig nu, innan jag går vidare, göra några saker helt klara. Säger jag att en ny modellbyggare aldrig ska prova på att bygga en komplicerad modell, eller att nykomlingar aldrig avslutar sådana modeller? Nej, det säger jag inte. Det finns några modellbyggare som har försökt med sådana projekt och slutfört dem, så det är säkert möjligt. Men dessa modellbyggare är väldigt få till antalet. Så var bara medveten om i förväg hur mycket av en utmaning du ger dig in i.