1626 slagskepp trämodell Wasa 38

1626 slagskepp trämodell Wasa

Information om skeppet Wasa

Detta är en helt fantastisk utgåva av Wasa i museumkvalitet. Den ingår i en exklusiv utgåva där skrovet är laserskuret med ett unikt serienummer. Modellen är 100% handbyggd från grunden med hjälp av konstruktionsmetoden ”planka på ram”.

Hantverkarna har lagt ner mer än 100 timmar på att färdigställa den.

En djärv funktion som gör denna modell utmärkande är konsten att använda trä. Rosenträ, mahogny, teak och andra exotiska träslag är noggrant utvalda för att framhäva varje del av modellen.

Denna kopia har magnifika detaljer som inkluderar metallankare och kanoner, autentiska kråkbo, avancerad rigg, rullade segel och en utsmyckad akter. Inga plastdelar! Skeppet har en bas av massivt trä, med namnskylt av metall.

Mått: Längd: 38 tum. Bredd: 11 tum. Höjd: 33 tum.

Historia

Skeppet Wasa byggdes topptungt och hade en otillräcklig ballast. Trots en uppenbar brist på stabilitet i hamnen så fick den sätta segel och grundstötte bara några minuter efter att den först stött på en vind lite starkare än en bris. Det impulsiva draget att sätta segel var resultatet av en kombination av olyckliga faktorer: svenske kungen Gustavus Adolphus, som ledde armén på kontinenten på dagen för skeppets jungfruresa, var otålig över att få se det ansluta sig till den baltiska flottan i trettioåriga kriget; samtidigt saknade kungens underordnade politiskt mod att öppet diskutera fartygets strukturella problem eller att få jungfruresan uppskjuten.

Under bärgningen 1961 hittades tusentals artefakter och kvarlevorna av minst 15 personer i och runt Vasas skrov av marinarkeologer. Bland de många föremål som hittades var kläder, vapen, kanoner, verktyg, mynt, bestick, mat, dryck och sex av de tio seglen. Inga kostnader hade sparats för att dekorera och utrusta Vasa, som också var ett av sin tids största och mest beväpnade krigsfartyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *