HMS Endeavour handgjord träskeppsmodell

HMS Endeavour, handgjord träskeppsmodell

Information om HMS Endeavour

Modellen av James Cooks, HMS Bark Endeavour är handgjord på expertnivå, mycket detaljerad, av museumkvalitet, färdigmonterad och redo för visning.

Detaljer

  • Material: Rosenträ, mahogny, teak tillsammans med diverse annat exotiskt trä.
  • Skrovet är konstruerat med hjälp av planka-på-ram-metoden, varje planka är av exotiskt trä.
  • Modellen är helt handbyggd av hantverkare.
  • Skeppet har en klarlackerad beläggning med fantastiska detaljer.
  • Fantastiska detaljer som: Träbogsspröt, förmast, stormast och mizzenmast på fartyget.
  • Tre livbåtar av trä, en trähytt och en träram med en metallklocka på huvuddäcket.

Mått: 38 tum total längd x 32tum höjd x 13 tum bred.

HMS Endeavour historia

År 1768 avseglade löjtnant James Cook, Royal Navy, med HMS Endeavour på en resa för utforskande och vetenskapliga undersökningar och genom sina resor anses Cook vara en av de största upptäcktsresandena. 1770 nådde Cook Nya Zeeland där han seglade runt och kartlade de norra och södra öarna innan han fortsatte västerut. I april såg han Australiens östkust och seglade norrut längs kusten innan han ankrade i det han kallade Botany Bay. Han fortsatte sedan norrut till Cape York och vidare till Jakarta och Indonesien.

Under en fyra månader lång resa längs kusten kartlade Cook kustlinjen från Victoria till Queensland och proklamerade den östra delen av kontinenten för Storbritannien. Cook var den första personen som exakt kartlade en betydande del av Australiens kustlinje och fixerade kontinenten i förhållande till redan kända vatten. Hans utforskningar av Australien följdes upp inom några år av en brittisk expedition för att börja bosätta den ”nya” kontinenten.

Därför anses Cook vara en viktig figur i Australiens moderna historia. Många platser i Australien, särskilt på den australiensiska östra kusten och Nya Zeeland, har fått sitt namn efter honom eller hans fartyg, och många av de namn han gav till delar av den australiska östkusten 1770 används fortfarande (t.ex. Cape Tribulation, Botany Bay). Cooks resor under åren 1768-1771 med HMS Endeavour anses också vara av allmän historisk betydelse på grund av dess stora bidrag till världens kunskap om sjömanskap och navigering, såväl som geografi.

Under sina resor blev Cook den förste kaptenen att beräkna sin longitudinella position med noggrannhet, med hjälp av en komplex matematisk formel utvecklad på 1760-talet. Han var också den första som avsevärt minskade skörbjugg bland sin besättning, ett allvarligt tillstånd, ibland med dödligt resultat, på grund av bristsjukdomar under långa resor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *